de Alex Mihai Ghenie

Riesling-ul de Rin. Un învingător într-o țară consumatoare de bere – Germania. Un învingător și în celelalte țări în care se cultivă cu succes (Franța – Alsacia, Italia, Noua Zeelandă, Statele Unite, estul Europei). Dacă nu ar fi Chardonnay-ul, cu siguranță ar merita titlul de ”cel mai bun soi de struguri albi” din lume. De ce? Cum să vă spun eu…? E ca un gentelman care știe să se poarte în societate. Bine crescut, îngrijit, versatil, demn, deschis, inteligent… Se exprimă și vorbește ușor, corect și pe limbajul tuturor, se adaptează cu succes oricărei situații, știe să sărute cu eleganță o mână de domnișoară, dar și să strângă bărbătește mâna unui domn. Știe să fie și dulce la vorbă, dar și acid și hotărât, când lucrurile o cer… Așa văd eu acest vin.

Astăzi vom lua un Riesling de Rin de la Villa Vinèa și îl vom pune la rece. Dacă ajunge între 6 și 10 grade, e perfect pentru ce vom găti. Îmi place să cred că vom merge, undeva, la munte… și râul rece în care așezăm sticla (sau sticlele!) se va ocupa de temperatura lui. Cât timp încingem noi grătarul.

Dar până una-alta, să trecem la treabă! Căci trebuie să ne decidem. Vă propun cinci idei. Cinci preparate simple, ce merg de minune pe grătar, lângă un pahar de Riesling. Iată-le:

Cotlete de porc marinate.

Alegem bucăți potrivite ca și grosime, maxim un centimetru jumătate. Eu sunt adeptul bucăților de cotlet cu os și un mic strat de grăsime pe margine, care se va topi și se va carameliza pe grătar… Le marinăm câteva ore, poate chiar peste noapte, pentru că așa vor deveni mult mai fragede și aromate. Fiind o carne considerată ”slabă” și oarecum fadă, are nevoie de ajutorul nostru pentru a compensa aceste lucruri.

Și cum putem face asta? Vă dau câteva sugestii, iar voi sunteți liberi să alegeți și să combinați. În primul rând, orice marinată are nevoie de un ”acid”. În cazul nostru, vom folosi, evident… vin (dar merge perfect și cidru de mere, de exemplu). Apoi, are nevoie de un ulei. Puțin ulei de floarea-soarelui de calitate o să ajute ca aromele să îmbrace în totalitate carnea, și în plus, aceasta să nu se lipească de grătar. La fel de bine se potrivește și un ulei de măsline, de a doua presă. Și, în cele din urmă, o marinată ideală are nevoie de gust. Condimente de bază – sare de mare și piper negru. Aromatizăm totul cu ierburi, mirodenii și legume. Iar aici, avem de unde alege și putem să ne ”jucăm”, după propriul gust. Cimbru. Salvie. Rozmarin. Patrunjel. Busuioc. Oregano. Dafin. Boia. Usturoi. Roșii uscate. Ceapă verde. Fenicul… Și câte și mai câte. Toate se potrivesc cotletelor de porc.

Halloumi și ardei copt.

Despre brânza Halloumi trebuie să știm trei lucruri esențiale: originea – Cipru, compoziția – amestec de lapte de oaie, capră și uneori vacă, și principala sa caracteristică – punctul de topire foarte ridicat, spre deosebire de a altor brânzeturi. Ceea ce o face ideală și recomandată pentru grătar. O putem adăuga, caldă, peste o salată fresh, cu puțin dressing, saaaaau, așa cum o prefer eu… alături de ardei copți pe grill.

Colorați și bine rumeniți, să li se poată curăța cu ușurință pielița. Stropiți cu ulei de măsline și suc de lămâie și presărați cu sare de mare și puțin usturoi zdrobit.

Frigărui de pui sau creveți cu ananas sau mango.

Ei bine, iată o combinație îndrăzneață… cu care Riesling-ul știe să se comporte perfect. Cubulețe de piept de pui sau creveți și bucăți de fruct, alternate pe frigăruie și condimentate simplu. Un ananas sau un mango proaspăt (ori, de ce nu? amândouă) sunt ideale. Conțin suficientă dulceață cât să ofere cărnii sau creveților un gust aparte, exotic, creol, completat de aroma fumului și de senzația de bine-prăjit.

Păstrăv aromat.

Dacă spun aromat, mă gândesc la două lucruri. Aromat, din interior – când păstrăvul e umplut cu rozmarin, feliuțe de lămâie, boabe de piper și usturoi zdrobit. Și apoi, aromat din exterior – când putem așeza peste cărbuni o crenguță verde de brad, care va oferi peștelui acel gust discret de munte, ușor înțepător, și acea senzație de rustic și de aer-liber…

E BINE DE ȘTIUT…

Alege păstrăvi de mărime medie și egali, pentru a se găti uniform și în același timp.
Să prăjești păstrăv pe grătar nu este întotdeauna un lucru ușor. Deși se gătește extrem de rapid, de multe ori el se rupe, se lipește pe grill sau se arde.
Din fericire, pentru a evita toate aceste lucruri trebuie îndeplinite doar trei condiții, și anume:
1. Grătarul să fie foarte-foarte încins; 2. Pielea păstrăvului să fie bine uscată și tamponată cu un servețel înainte de a-l așeza pe grill și 3. Nu trebuie mișcat sau întors decât atunci când este gătit complet pe partea care intră în contact cu grătarul.

Aripioare de pui în stil chinezesc.

Dacă ar fi să aleg o particularitate de care sunt ”mândru” atunci când mă gândesc la un Riesling, atunci ea ar fi, cu siguranță, faptul că se potrivește de minune cu gustul asiatic. Ceea ce pe mine, personal, mă încântă! Dulce-acrișor, puțin picant, condimentat… Așa vă propun și aceste aripioare. Și avem nevoie de 5 ingrediente: sos de soia light, ghimbir, chilli, usturoi și miere. Care, amestecate și transformate într-o pastă, dau o glazură fantastică aripioarelor pe grătar. Puțin lipicioase și cu o ușoară crustă, pe care putem să o scoatem în evidență cu semințe de susan, după ce luăm aripioarele de pe grill. Le putem marina câteva ore în acest amestec, sau le putem, pur și simplu, unge cu o pensulă, cât timp ele se gătesc…

Hmm! Despre vin, hotărârea e luată, nu? Dar legat de mâncare…? V-ați decis?

Eu personal, azi, aleg păstrăvul. Voi?