Când spui tirbușon, la ce te gândești? La vin, firește! Nu există o altă întrebuințare pentru el. Așadar – deși noi suntem, prin natură, inventivi, și cu siguranță găsim și utilizări inedite – în principiu, tirbușonul este exclusiv pentru dopurile din plută ale sticlelor de vin.

Și, deși pare un obiect prea puțin important în casă, gândiți-vă, de exemplu, la momentul în care chiar ai o sticlă de vin, chiar ai musafiri, chiar vrei să desfaci acea sticlă și chiar nu ai tirbușon. Sau știi că ai, dar nu îl mai găsești… Soluții de a destupa o sticlă de vin fără tirbușon sunt – unele chiar originale și amuzante. Dar să recunoaștem, nu e elegant să faci acest lucru (mai ales de față cu musafirii, nu?) împingând dopul în interiorul sticlei cu o coadă de lingură de lemn, sau înfiletând șuruburi în dop și extrăgându-l cu un clește. Sau punând sticla într-un pantof și lovind-o cu fundul de perete, să creezi presiune înăuntru și dopul să iasă singur până la urmă. Chiar există și sunt promovate aceste soluții, dar să fim serioși! Avem nevoie de tirbușon, și ne dăm seama de acest lucru abia când nu ne este la îndemână, și stăm, pur și simplu, și ne uităm la sticlă.

Simplificat, el este doar o spirală de metal, ascuțită la vârf, al cărui scop este să destupe sticle de vin – fie în modul clasic, atunci când are atașat doar un mâner de lemn sau de plastic și se bazează pe forța și tehnica celui care deschide sticla, fie are diverse forme și sisteme de mânere, de pârghii, de înfiletat și de destupat (plus alte accesorii încorporate – cum este lama pentru tăiat capișonul), încât totul se transformă într-o joacă de copii. Firește, acestea din urmă sunt cele mai recomandate, întrucât pot fi folosite de oricine, cu ușurință, fără a risca să rupi dopul și fără a te ”lupta” efectiv cu sticla.

În principiu, vinul este un lichid, nu?, și se poate bea din orice recipient, inclusiv din sticlă sau din căușul palmei. Dar vorbim totuși de VIN. De eleganță, de respect, de calitate, de senzații de toate felurile… Tocmai de aceea există, pe bună dreptate, ”pahare de vin”. Cu picior, cu forme specifice, cu pereți subțiri de sticlă, fără alte decorații sau culori, cu dimensiuni generoase…

Rezumând puțin, fiecare dintre aceste aspecte contează, dacă vrem să ne bucurăm de experiența totală a vinului. Piciorul paharului ne ajută să putem privi, înclina, mișca și agita paharul, fără a încălzi vinul cu degetele și fără a lăsa amprente inestetice pe el, forma și dimensiunea paharului atrag aroma vinului spre nas și gură, iar sticla subțire și clară din care e făcut, ne permite să apreciem culoarea și corpul vinului pe care îl servim. Voi detalia, cu proxima ocazie, toate aceste lucruri.

Important momentan este că da!, și paharul din care bem contează. Foarte mult. De la partea practică, descrisă de lucrurile de mai sus, până la sentimentul pe care ți-l oferă: de eleganță, de calitate, de respect pentru tine, pentru ceilalți și mai ales, pentru vin.

Dacă primele două lucruri sunt de-a dreptul esențiale – tirbușonul și paharele de vin, în ceea ce urmează voi vorbi despre alte 3 accesorii pe care eu le consider extrem de importante și ar fi ideal să nu vă lipsească. Pentru că scopul lor e aceelași – ne ajută (fiecare în felul lui) să ne bucurăm cu adevărat de un vin. Sunt accesibile, sunt la îndemâna oricui și se găsesc foarte ușor, fie în magazine, fie on-line.

Termometrul pentru vinuri. Pentru că vinul și temperatura lui de servire au o relație specială, și nu poate fi lăsată la voia întâmplării. Și înseamnă mult mai mult decât cele două expresii arhicunoscute – ”la rece” și ”la temperatura camerei”.

De regulă chiar și un grad-două în plus sau în minus, atunci când bem un vin, ne poate priva de experiența și senzațiile plăcute pe care le poate oferi acesta servit corect – la temperatura optimă. Din nou, și acest aspect va face subiectul unui articol viitor.

Așadar, recomand cu căldură, un termometru pentru vinuri. Cel mai des întâlnit, și sincer – cel mai practic, este termometrul ”snap” sau tip brățară, care se mulează pe corpul sticlei și este fie digital, fie cu afișaj termo-sensibil.

Pentru că mulți dintre noi niciodată nu consumăm în aceeași zi tot vinul din sticlă, păstrarea calității lui și în zilele următoare este foarte importantă. Cu siguranță nu ne dorim să aruncăm vinul în chiuvetă după câteva zile de la deschidere, pentru că și-a pierdut proprietățile sau calitatea. Și sincer, foarte greu împingi dopul original înapoi pe gâtul sticlei. De aceea dopurile simple pentru sticle de vin sau dopurile care închid ermetic și se pot refolosi, sunt o soluție la îndemână și vă recomand să aveți câteva în casă.

O altă variantă, ceva mai costisitoare într-adevăr, dar foarte-foarte practică și eficientă, este pompa de vacuum, cu dopuri speciale, care scoate tot aerul din sticlă, o dată ce aceasta este deschisă. Și implicit împiedică oxidarea, aerisirea sau ”răsuflarea” vinului.

Chiar vă vor fi de folos atunci când aveți vin rămas în sticlă și vreți să vă bucurați de el nu doar în ziua deschiderii.

Decantorul e un accesoriu ce merită un articol special, pe care îmi propun să îl scriu cât mai curând. Descris pe scurt, decantorul este un recipient de sticlă, cu o formă aparte, în care vinurile (în special cele roșii, mature – dar nu numai) se aerisesc, pentru a scoate în evidență aromele, și se separă de eventualele sedimente rezultate din învechire. Regulile și principiile de decantare a vinului sunt multiple – nu complicate!, și voi reveni la ele.

Momentan am vrut doar să vă fac cunoștință cu aceste 5 accesorii. ”Ajutoarele” de nădejde ale vinului, așa cum îmi place mie să le spun. Și cum cred că li se potrivește perfect.