de Alex Mihai Ghenie

Îți propun o călătorie până de cealaltă parte a continentului… Ne întoarcem repede, îți promit! Dar vreau să te duc puțin pe acea coastă a Mediteranei, în satele de pe malul mării, din imediata vecinătate a Valenciei, acolo de unde a pornit, acum sute de ani, paella… Și vreau să îți imaginezi un pic… Ești aici…

Pe o terasă, într-o mică piațetă dintr-un vechi sat pescăresc… Acum pescarii au rămas prea puțini… Și bătrâni. Dar satul a devenit un loc primitor pentru turiștii din toată lumea. Casele albe, curate, grilajele de fier forjat de la ferestre, pavajul de piatră caldă, palmierii cu umbra lor binevenită, inscripțiile artistice de faianță cu denumirile străzilor pe fiecare colț de piață, izul plăcut de plajă și nisip ud și vară, sunetul mării venind de peste tot, ca un ecou, purtat pe străzile înguste, pe scări și printre case, voci zgomotoase de femei hotărâte, din spatele perdelelor, parcă tot timpul certând pe cineva, o chitară, undeva, și un ritm de flamenco pe ea, voie bună la mese și râsete de toate vârstele… Totul, dar absolut totul, îți strigă: ”E Spania!”. Și zâmbești. Ești acolo… La o masă într-un colț de terasă, mărginită de o bordură înaltă de piatră. Pe masă – Paella, adusă direct în tigaia ei. Și un pahar de Chardonnay. Răcoros. Le stă bine împreună.

Miroase a fructe de mare aromate și gătite perfect, a crustă de orez, prinsă puțin, așa cum trebuie, de fundul tigăii. Miroase a șofran oriental. A mătase. A bazar. A lămâie. Arde puțin, dar nu te poți abține… Și guști…  Gustul galben-prăjit din orez, cu infuzie de legume și condimente, gustul de mare din scoici și creveți, gustul de vin din paharul de alături… Fantastic! Te las o clipă aici. Singur. Închide ochii! Nu te mai du nicăieri cu gândul. Doar bucură-te de masă! De vin. De atmosferă. De moment.

Trec așa minute bune, poate chiar o oră… Chitara încă se aude. Soarele nu mai arde atât de tare. Chardonnay-ul e încă suficient de rece… Iar tigaia e acum goală! Așa se gustă, se simte și se trăiește spiritul culinar al Spaniei! La prânz, pe o terasă, într-o piațetă dintr-un vechi pueblo pescăresc. Pe țărmul Mediteranei.

Poți deschide ochii acum… Ți-ai terminat oare vinul din pahar? Sau mai mergem un pic înapoi? Glumesc… Însă chiar cred că am reușit, pentru o clipă măcar, să te duc acolo cu mintea. Și ai simțit și atmosfera, și mirosul, și gustul… Și ți-a plăcut și acum ți-e poftă! Am dreptate?

Din fericire, prietenii noștri de la ”Paella & Tapas” au adus aromele și o parte din aceste senzații la Sibiu. Într-o paella delicioasă. Cu fructe de mare, sau pui, sau doar legume. Îi găsești pe pagina lor de Facebook, pe aplicațiile de livrări la domiciliu și în Piața Habermann. Sau dă un click aici.

Cât despre Chardonnay…  trebuie doar să îl alegi, dintre zecile de oferte. Ai încredere și urmează-ți instinctul! Nu există Chardonnay care să nu se potrivească perfect cu paella.