de Alex Mihai Ghenie

Sunt bucătar de foarte mult timp… Să fie vreo 12 ani de când am intrat prima dată într-o bucătărie profesională. Și, de-a lungul anilor, am avut ocazia să muncesc alături de oameni fantastici, dedicați meseriei lor, și de la care am învățat o mulțime de lucruri.

Unul dintre ei: Giancarlo, italian get-beget. Avea cred că 80 de ani când l-am cunoscut eu, prin 2016. Bucătar de o viață. Muncea cot la cot cu noi, colegii lui mai ”tineri”. Și avea o energie debordantă. Acum a renunțat la meserie, dar e bine, sănătos și activ. Am rămas prieteni. Și, da, m-a învățat multe lucruri. Unul dintre ele – o rețetă clasică, ușoară și extrem de versatilă de a găti creveții. Și aș vrea să v-o prezint și vouă, astăzi. De ce?

În primul rând… Pentru că acesta este un site despre vinuri. Și e aproape vară. Și e rândul vinului roze să iasă în evidență. Răcit la temeratura potrivită și servit alături de mâncăruri ușoare, dar rafinate. Exact cum sunt creveții. La o cină pe terasă, sau în grădină… La apus, sau la lumina lunii.

Și în al doilea rând… Pentru că, sincer, foarte mulți dintre prietenii mei mă sună frecvent și mă întreabă: ”Alex, cum faci creveții?” sau ”Cum să fac paste cu creveți?” sau ”Dacă am creveți, cum îi gătesc?”. Și adaugă la toate întrebările cuvântul ”simplu”. Sunt ferm convins că în cele ce urmează vor găsi răspunsurile pe care le caută.

Fiindcă aceasta CHIAR este o rețetă simplă. Creveți, 5 ingrediente care sunt la îndemâna oricui, plus sare și piper. Dar tocmai simplitatea îi dă farmecul. De fapt, simplitatea și un pahar de vin roze lângă. Sub orice formă veți servi acești creveți: ca atare, cu puțină pâine prăjită aromată. Sau în salata preferată. Sau alături de paste ori risotto.

Nu o să o prezint sub forma unei rețete clasice, cu tehnici și cantități, pentru că totul ține de gustul fiecăruia. Și este extrem de ușor de gătit. În bucătărie e ideal să ai stilul tău! Așa că mai bine v-o ”povestesc”, într-un mod practic și util… Și sper să fie de folos.

O INFORMAȚIE DE FOLOS

De regulă, pentru că asta e realitatea, se folosesc creveți congelați, decorticați și curățați. Dacă aveți ocazia să cumpărați creveți proaspeți din marile magazine, vă recomand! Însă e o muncă în plus, de curățare a creveților, pe care mulți evită să o facă, deși merită.
Creveții congelați sunt îmbrăcați într-un strat de gheață, care le asigură într-un fel prospețimea. Însă acest strat de gheață poate varia între 15 și 25 la sută din greutatea totală, deci e indicat să fiți foarte atenți la acest aspect de pe etichetă. Nu de alta, dar să nu fiți dezamăgiți de cantitatea mai mică de creveți pe care o aveți în față atunci când ei se dezgheață. De obicei, la o pungă de 500 de grame de creveți congelați, va rezulta o cantitate mai mică, aproximativ cu un sfert, de creveți pregătiți de gătit.

Să revenim la rețetă…

  • Alături de creveți, mai avem nevoie doar de ulei de măsline, usturoi, pătrunjel verde, unt, vin roze și, firește, sare și piper proaspăt măcinat.
  • O tigaie pe foc. Foc mediu.
  • În tigaie – ulei de măsline, puțin-puțin încins.
  • Apoi creveții – rumeniți pe toate părțile.
  • Usturoi felii și pătrunjel proaspăt tocat, adăugate în tigaie când creveții își schimbă culoarea și devin roz. (Dacă vă place mâncarea picantă, acum e momentul să adăugați și fulgi de chilli, sau bucăți de ardei iute.)
  • Sare, după gust. Piper negru din râșniță. Aromele trebuie lăsate să se cunoască puțin între ele. Dar nu mult, 2-3 minute.
  • Stingem cu vin. Cât? Exact cât să sfârâie creveții în tigaie.
  • În timp ce vinul se evaporă și dă gust creveților, adăugăm un cub de unt – savoare și cremozitate. Când untul e topit și îmbracă, gustos, creveții, totul e gata!

Am dreptate că e simplu? Însă abia acum vine partea interesantă… Acest fel de a găti creveții ne permite să îi servim în moduri diferite, după gusturi și starea de moment. Să le luăm pe rând…

1.Serviți simplu. Cu felii de baghetă prăjită, aromată cu unt, sau stropită cu ulei de măsline, și presărată cu pătrunjel verde.

2.În salată. În combinația voastră preferată. Eu recomand: frunze verzi (salata iceberg sau creață, baby-spanac, rucola), roșii cherry, avocado, semințe de dovleac, poate și puțin porumb boabe… Plus un dressing ușor și discret, de ulei de măsline și suc proaspăt de lămâie.

3.Cu paste de calitate. Paste lungi – cum sunt spaghetti, linguine sau tagliatelle. În acest caz e suficient să adăugați în tigaie, peste creveții gătiți, puțină apă din oala unde fierb pastele, și totul se va transforma într-un sos ideal. Apoi doar amestecați pastele fierte al-dente cu sosul rezultat și… gata!

4.În risotto. Când orezul este fiert și cremos – conform rețetei, încorporați creveții și sosul din tigaie. Nimic mai simplu.

Și urmează partea cea mai frumoasă…

Mâncarea pe farfurie. Vinul roze, sec și răcit – în pahar… Muzică reggae? O pernă moale pe scaun. Nicio grijă în minte… Relaxare. E o seară minunată și caldă… Poftă bună! Și noroc!