de Alex Mihai Ghenie

Dacă aș fi un cub de gheață… locul meu ar fi în pahar. Acolo unde se petrece toată acțiunea. Nu în frapieră, unde doar mângâi sticlele pe dinafară, uitându-mă în ele prin pereții lor groși, cu poftă… Oferindu-le doar lor plăcerea, și eu topindu-mă încet, lipit de ele, fără a însemna nimic mai mult decât o senzație rece și trecătoare.

În schimb, în pahar… ating aromele. Sunt îmbrăcat în gust, mă topesc nu în propria-mi apă, ci în corpul celorlalți din pahar, și ne completăm unul pe altul… Și fiecare are rolul lui. Iar când barmanul ne poartă pe toți, laolaltă, în montagne-russe-ul amestecului, sau în shaker, ne dăm seama că suntem o echipă, că împreună oferim senzații și trăiri celor care ne gustă și ne savurează, iar asta mă face să mă simt important. Chiar și pe mine, un cub de gheață… Par banal și fără gust, nu? Dar pune-mă într-un pahar, și toarnă peste mine! Prind viață.

Am cunoscut, de-a lungul ”reîncarnărilor” mele (sau a ”reînghețărilor” mele, mai bine zis), multe amestecuri care mă iubeau. Multe cocktail-uri, sau long-drinks, sau combinații care mai de care… (Apropo, între noi fie vorba, nu sunt chiar prieten cu Mojito și Caipirinha… Nu îmi place deloc să mă piseze sau să mă zdrobească cineva. Pentru ele, e ceva de vis și mă adoră, pentru mine, însă… nu! Dar acesta e doar un ”of” personal de-al meu, nu mă băgați în seamă. Ați văzut bine că cedez de fiecare dată, și îmi fac treaba. Doar sunt un cub de gheață profesionist, nu?).

Și, în sufletul meu ”de gheață”, am totuși și două cocktail-uri preferate: Hugo și Aperol Spritz. Mi-e greu să le pun într-o ordine, care ar fi peste care, dar poate o să o faceți voi în sondajul-concurs despre care o să vă povestesc la sfârșit. Până atunci, împreună cu prietenii mei buni de la Cocktail Philosophy, vreau să vă vorbesc puțin despre ele. Și ce au ele în comun în afară de mine? Exact! Prosecco.

5 lucruri de știut despre Prosecco

1. E un spumant italian produs doar în regiunile Veneto și Friuli Venezia Giulia. Numele provine de la un sat cu același nume din suburbiile orașului Trieste.
2. Este produs din soiul de struguri Glera (în trecut se numea chiar Prosecco), combinat cu maxim 15% alte soiuri.
3. E denumit și ”Șampania săracului”, datorită prețului mult mai mic decât al șampaniei. Diferența se datorează metodei de vinificație. La Prosecco, a doua fermentație are loc în tancuri de oțel-inox, și nu în sticlă, ceea ce face procesul de producție mult mai puțin costisitor.
4. În funcție de cantitatea de ”bule”, Prosecco se împarte în trei categorii: spumante, frizzante și tranquillo.
5. Face parte din rețetele mai multor cocktailuri celebre: Aperol Spritz, Hugo, Bellini, Pretty Woman, Mimosa, Sangria, Sgroppino.

*

Eu fac parte din aceste cocktail-uri. Am umplut împreună sute de milioane de pahare. Și cunoscându-le atât de bine, mi-am facut o părere depre fiecare. Și vreau să o împărtășesc cu voi.

Aperol Spritz e un citadin, prin firea lui. Iubește străzile orașelor vechi. Piațetele și piețele de orașe medievale, pline de oameni. Iubește terasele așezate cu fața spre soare, cu umbrele colorate și mese mici, intime. Aperol Spritz iubește agitația zonelor turistice, iubește turiștii, îi place să le asculte limbile și conversațiile. E cosmopolit. Aristocrat. Temperamental. Înțepător. Vioi. Latin. Exotic. Îi place marea, îi plac plajele și arșița verii. Îi place să fie băut la asfințit, când cerul și soarele au exact culoarea lui. Și toată noaptea. Îi plac petrecerile. Petrecerile la piscină. Mesele cu prieteni mulți și veseli. Cu glume fără perdea, spuse de oameni talentați, cu râsete, chicoteli și șotii. Aperol Spritz e zgmotos, dar în sensul acela plăcut, ca un bass pe muzică de mare festival. Dar tocmai personalitatea lui complexă și cuprinzătoare îl face potrivit și pentru două ore de taclale în liniște, între fete. Între prieteni. Sau între amici ce se plac și se curtează. Cu dezvăluiri, mărturisiri, bârfe nevinovate și sfaturi. La o terasă mică, la apus, într-o zi oarecare a săptămânii, pe o alee pietruită de oraș vechi.

Aperol Spritz

Are la bază Aperol, băutura aperitiv inventată la Padova de frații Luigi și Silvio Barbieri, în 1919. Rețeta este păstrată secretă, dar se cunosc unele ingrediente: extracte de gențiană, portocale amare, rubarbă și ierburi armatice. Împreună dau gustul inconfundabil, ușor amărui. Cocktailul Aperol Spritz se prepară simplu, din Aperol, Prosecco, apă minerală, gheață și o felie de portocală. Rețeta e binecunoscută: 3, 2, 1. Adică trei părți Prosecco, două părți Aperol și o parte apă minerală. Peste un pahar plin cu gheață. Se potrivește ideal cu mezeluri și brânzeturi italiene, dar și cu fructe de mare.

Și știți cum se vede totul dintr-un pahar de Aperol Spritz, prin pereții de sticlă udă aburind răcoroși? Totul se vede colorat. Viu. Galben-portocaliu. Efervescent și fresh. Oamenii zâmbesc în preajma noastră, oamenii fac ”Uau!” când ne văd venind spre masa lor, oamenii se bucură de noi. Vorbeam cu o felie de portocală deunăzi într-un pahar de Aperol, și ne gâdilau bulele dintr-un prosecco neastâmpărat. Și îmi spunea ea: ”Știi, când paharul ăsta va fi gol, vom rămâne pe fundul lui doar tu și eu. Ai observat că oamenii, când tu începi să te topești peste mine, și încă ai gust de prosecco și lichior, ne apasă cu paiul și sorb din noi cu zgomotul ăla inconfundabil? Iubesc sentimentul. Înseamnă că se bucură până la ultima picătură… și mai vor.” Avea dreptate?

*

Hugo… Hugo, dragi prieteni, iubește natura. Spațiul deschis. Verdele. Umbra. Iubește roua de seară, exact când răsare luna plină. E rustic și liniștit. Iubește grădinile, spațiile de relaxare pline cu flori, și copaci mici, și pomi fructiferi, și gazon de iarbă cu trifoi. Unde poate găsești un leagăn sau un balansoar. Și o bancă de lemn cu perne moi, ori un hamac atârnat leneș între doi meri. Hugo iubește ploile de vară și senzația de după ele. Îi plac orașele mici și cochete, plimbările aiurea pe străzi, prin parcuri, pe poteci de parcuri. Hugo e dulce și temperat. Atent. Aromat. Iubește poveștile lungi, pe terasă, ori în balcon, cu oameni înveliți în pături la adierea serii, relaxați, cu picioarele strânse sub ei pe scaun. Iubește găștile de oameni faini care nu se plictisesc niciodată împreună. Începutul de vară și începutul de toamnă. Iubește libertatea, sub toate formele ei. E imprevizibil și surprinzător. Amical, prietenos, dezinvolt, când reușește să treacă peste timiditate și e în largul lui. Atrăgător. Elegant.

Când sunt într-un Hugo, îmi dau seama cât de frumoasă e viața mea asta scurtă. Și, oricât ar suna de amuzant, mă topesc de plăcere! În cel mai minunat mod: cu arome de mentă și soc, un prosecco jucăuș ce nu stă locului și suc de lime proaspăt și citric, ce pulsează.

Hugo

Un cocktail provenit și desăvârșit în regiunile alpine din Tirolul de Sud, Nordul Italiei, Austria și Elveția. Are la bază sirop sau suc de soc, mentă, prosecco, lime și gheață. Menta proaspătă, siropul de soc și 2-3 felii de lime se pisează împreună. Se umple paharul cu gheață și apoi cu prosecco. Și un strop de apă minerală. Simplu și exact ce trebuie! Lângă niște aperitive ușoare, cum sunt bruschettele (cu roșii, cu somon, cu brânză de capră) sau deserturile pe bază de fructe.

V-aș povesti mai multe, dar băieții de la Cocktail Philosophy au nevoie de mine acum. Și de prietenii mei. În cantități mari! E timpul să facem mulți oameni fericiți vara asta.

Despre Cocktail Philosophy Sibiu poți afla mai multe aici: